Detalii esentiale pentru redactarea unui CV

Se emit multe pareri despre continutul si forma CV-ului perfect.

Pentru novici (Ex: proaspeti absolventi , angajati care isi schimba domeniul de activitate) in editarea unui CV, aceasta este o perspectiva descurajanta.
– Va iesi bine din prima incercare?
– Ce informatii ar trebui sa cuprinda?
– In ce forma ar trebui scris?

Daca esti preocupat de modul in care vei reusi sa concepi CV-ul dorit, sau pur si simplu incerci sa tinzi catre perfectiune pana la cel mai mic detaliu, iti vor fi utile urmatoarele 5 argumente care rareori sunt aduse in discutie pentru redactarea acestui tip de document:

1. Cv-ul tau nu va fi niciodata perfect
Oricat efort ai depune si cat timp ai petrece pentru a-l slefui, vei considera ca nu este perfect si vei avea indoieli. Este firesc ca CV-ul sa fie intr-o continua transformare si imbunatatire de-a lungul intregii tale cariere. Pentru fiecare job in parte el trebuie adaptat, readaptat si rearanjat. Nu poate fi perfect si potrivit in fiecare caz in parte. Situatiile se schimba continuu, de la un job la altul: calificarile si experienta ta vor evolua; propria perceptie asupra unui CV reusit versus un CV esuat se va modifica in timp.
Prin urmare, va trebui sa actualizezi CV-ul in urmatoarele situatii: cel putin lunar si mai ales inainte de a aplica pentru un nou job, inainte de a te inscrie la noi cursuri de calificare, sau ori de cate ori este nevoie.

2. Ortografia si gramatica sunt primordiale pentru redactarea CV-ului
Aceasta afirmatie poate fi contrazisa de multe voci care ar sustine ca evidentierea experientei in munca este mult mai importanta. Cu toate acestea, angajatorul va avea o parere negativa despre un CV prost scris, inainte de a percepe mesajul care se doreste transmis prin continutul CV-ului tau. Prima impresia este intotdeauna importanta, fiind cea care persista. Ai grija ca aceasta sa fie una pozitiva si nu te lasa doborat de primul obstacol; ai grija ca CV-ul sa fie scris inteligibil si usor de inteles, dar mai ales, nu folosi persoana intai (ex: Eu sunt, Eu am organizat, Eu am condus etc.). De o mare insemnatate este autocorectarea textului scris, fara a acorda incredere totala functiei de autoverificare existente in aplicatii de editare text ca Microsoft Word.

3. Nu te multumi niciodata cu forma CV-ului pana cand acesta primeste o a doua, sau a treia corectura
Este o regula nescrisa faptul ca nu iti poti autocorecta propriul CV, intrucat este posibil sa identifici anumite greseli, dar creierul tau va evita automat unele erori comise la prima editare. Asa cum am mentionat la punctul 2, functiile de autoverificare existente in aplicatiile de editare text, nu ajuta nici ele la realizarea unei corecturi eficiete. Apeleaza la apropiati, prieteni sau colegi care au bune cunostinte de limba vorbita si scrisa (limba romana, sau orice alta limba straina alegi pentru a-ti scrie CV-ul), indiferent de propriile competente lingvistice. Ei vor putea observa greselile care tie ti-au scapat. De asemenea ti-ar putea imbunatati CV-ul, contribuind cu propriile lor cunostinte si experiente acumulate. Sub nicio forma nu trebuie sa ai retineri in a-ti prezenta CV-ul catre si in fata altora. Trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare dintre noi a fost sau se afla in aceeasi stuatie si va fi bucuros sa iti ofere sprijinul, ajutorul si sa iti impartaseasca ideile sale.

4. Forma CV-ului nu are o importanta majora, dar foloseste-o pe cea mai actuala 
Daca pentru job-ul la care aplici nu ti se solicita o forma specifica pentru prezentarea CV-ului, nu deveni prea preocupat de sablon.
• Ar trebuie asezate calificarile tale profesionale inaintea experientei in munca?
• Ar trebui sa scrii despre datele tale de contact in nota de subsol a fiecarei pagini, doar pe prima pagina, sau doar pe ultima pagina?
• Ar trebui sa iti imparti CV-ul in coloane sau ar trebui sa optezi pentru sectiuni separate de rulare?

Aceste detalii nu sunt foarte relevante, alege ceea ce crezi ca se potriveste cel mai bine CV-ului tau, dar acorda atentie delimitarii clare a sectiunilor CV-ului, organizarii lui clare si simple. In editarea paragrafelor, incearca sa utilizezi fonturi cu marimi intre 10 si 12 puncte.

Daca aplici la un job pentru care detii toate calificarile mentionate in anunt, dar iti lipseste putin din experienta solicitata, in acest caz poti opta pentru evidentierea detaliilor care te avantajeaza, prin atenta structurare a CV-ului. De exemplu, aseaza sectiunea ce cuprinde calificarile tale, inaintea celei care cuprinde experienta in munca, pentru a face o prima impresie pozitiva angajatorului, asumandu-ti totusi riscul ca acesta sa citeasca intreg CV-ul, rand pe rand in fiecare sectiune a sa, ceea este totusi posibil sa nu se intample.

Din nou, obiectivul nu este de te pierde in detalii precum aspectul, asigura-te doar că nu este aglomerat si ca exista suficient spatiu intre paragrafe si sectiuni, dar cel mai important, sa nu fie depasite limitele zonei de printare de catre continutul CV-ului.

5. Expunerea informatiilor personale poate reprezenta un risc pentru CV-ul tau
Daca nu este o solicitare mentionata in descrierea jobului, incearca sa eviti imbogatirea CV-ului prin adaugarea pozei, a datei de nastere sau a adresei de domiciliu/ rezidenta. De obicei aceste informatiile nu sunt solicitate, in timp ce adaugarea uneia sau mai multor detalii personale pot determina potentiale discriminari la adresa ta. Un exemplu in acest sens din experienta personala este momentul in care am primit la compania in care lucram, un CV din partea unei persoane foarte bine calificate si cu experienta necesara, pentru jobul deschis. Cu toate acestea, avea in CV o poza care mi-a anihilat entuziasmul (parea sa fie o persoana foarte in varsta, in timp ce noi aveam nevoie de un canditat mai tanar). In ciuda aparentelor, intrucat nu mentionasem in anunt o limita de varsta pentru candidati, l-am invitat la un interviu si evaluare. Am fost placut surprinsi de faptul ca arata mult mai tanar in realitate (fata de poza) si ne-am invatat lectia aparentelor. Angajatorii si legislatia in vigoare pot sa promoveze si sa sustina sanse egale si lipsa discriminarii pentru orice persoana (candidat), dar in realitate ele nu pot controla impresia pozitivă sau negativă subconștientă care este generata de anumite informatii, astfel ca este preferabil sa nu oferim aceasta oportunitate in mod voluntar.

Aceste puncte provin din propria experienta cu intomirea CV-ului, dar si din experienta altora. Ele sunt indicatii generale de care vei avea nevoie atunci cand incepi sa iti scrii CV-ul, dar în niciun caz norme dure și rapide, intrucat nu exista reguli – dar sfatul meu este sa le ai iei in considerare alaturi de sfatul primit din partea celor binevoitori.
Un CV reusit se obtine usor, trebuie doar sa incepi scrierea sau revizuirea lui. Mult succes! Vei reusi!