Cum trebuie sa te prezinti la un interviu

Atunci cand mergem la un interviu pentru o slujba avem mari sperante. Dupa un interviu, daca angajatorul nu ne cauta, un sentiment inevitabil de dezamagire ne incearca atunci cand ne apucam sa cautam iar un alt job. Nu lasa acest lucru sa te afecteze si pe tine! Urmatoarele trucuri iti vor arata cum poti, la fiecare interviu la care mergi, sa creezi impresii foarte bune:

  1. Fii proactiv. Un interviu este o conversatie. Nu lasa acest dialog sa devina o rutina intrebare-raspuns. Pentru asa ceva trebuie sa te pregatesti sa spui povesti despre realizarile tale. Tine minte, o conversatie este doar o serie de intrebari si raspunsuri. De indata ce raspunzi la o intrebare pusa de angajator, incearca sa pui si tu o intrebare la randul tau.
  2. Stabileste-ti obiective clare. Un procentaj mare al candidatilor nu inteleg ca scopul unui interviu este acela de a te “vinde”. Obiectivele tale ar trebui sa fie, in primul rand, ca esti o alegere buna pentru acea organizatie si apoi sa afli daca acea pozitie este intr-adevar ceea ce cauti din punct de vedere professional.
  3. Nu fi dependent de job. Dependenta, sau nevoia stringenta de a avea un job este un mare dezavantaj atunci cand incercam sa ne gasim un loc de munca. Repeta inainte sa intri la un interviu: “Nu am nevoie de acest job. Am nevoie de aer, apa si mancare.” . Pastreaza o perspectiva obiectiva asupra lucrurilor. Angajatorii nu te vor angaja pentru ca le e mila de tine, te vor angaja pentru ca au nevoie de oameni sa le ofere solutii la problemele lor din companie.
  4. Evita sa vorbesti numai tu. Desi este de preferat sa nu ramai tacut pe masura ce interviul progreseaza, evita sa iti plictisesti interlocutorul. Sa spui mai mult decat ceea ce il intereseaza pe intervievator poate fi “fatal” pentru tine. Ceea ce relatezi ar trebui sa se incadreze intre 60 si 90 secunde si trebuie sa fie relevant pentru acea discutie.
  5. Nu te astepta sa iti faci prieteni. Nu face greseala sa devii prea familiar cu angajatorul. Un bun intervievator este suficient de bine pregatit astfel incat sa te faca sa relaxezi in primele 10 minute ale interviului. Dar atentie, asta nu inseamna ca acea persoana devine prietenul tau. De cand intri pe usa pana cand se termina interviul, trateaza intalnirea profesional, pentru ca asta si este: o intalnire de afaceri.
  6. Nu fi emotiv. Incearca sa iti tii emotiile in frau. Trebuie sa stii ca uneori, angajatorii pot sa incerce sa iti provoace o iesire temperamentala ca sa te poata cunoaste mai bine. Acest lucru nu este insa ceva personal, asa ca nu trebuie sa cazi in capcana sis a iti lasi frau liber sentimentelor, indiferent de natura lor. Acest lucru este doar o parte a interviului, tine minte.
  7. Pune intrebari relevante care sa demonstreze ca esti interesat.  Atunci cand esti la un interviu, vei vrea sa profiti de ocazie ca sa iti faci o imagine de ansamblu cat mai relevanta in ceea ce priveste acea pozitie pentru care candidezi. Este mai bine sa iti pregatesti din timp o lista cu intrebari despre companie, locul de munca pe care-l vizezi, precum si despre viitori tai colegi. Incearca sa obtii intrebari mai relevante decat un simplu “Da” sau “Nu”. Majoritatea angajatorilor nu sunt impresionati de un candidat care nu are nici o intrebare.