Cum sa va imbracati pentru un interviu
Interviurile de angajare sunt similare unor dezbateri televizate pentru alegerile prezidentiale. Intr-un cadru prestabilit, se ofera sansa unor doi oameni sa puna si sa raspunda la intrebari, pentru a determina cine este cel mai bun candidat pentru pozitia oferita. Asemeni unei dezbateri publice, si la un interviu de angajare, se pune accent pe aspectul fizic al unui candidat.Tineti minte urmatorul sfat: daca mergeti la un interviu de angajare, mentineti un ton conservator al aspectului dumneavoastra.
De ce? Pentru ca hainele sunt prima impresie care o faceti atunci cand intrati in incaperea in care vi se ia interviul – chiar dinainte sa spuneti “Buna ziua”, hainele o fac in locul vostru.
Seful departamentului de creatie si design al unei companii vestimentare de renume a oferit cateva sfaturi esentiale celor care sunt in cautarea unui loc de munca, in privinta hainelor.
Alegeti masura potrivita!
Majoritatea celor care isi cauta un loc de munca incearca sa para cat mai profesionali pentru interviurile de angajare, dar deseori cateva mici detalii pot dauna primei impresii create angajatorului.
Pentru a va gasi marimea potrivita pentru dumneavoastra, se recomanda:
- Pentru barbati, intrebati de servicii de croitorit pentru eventuale servicii de retus. Daca acest serviciu nu este disponibil in magazinul de unde va cumparati hainele, atunci puteti incerca la orice atelier de croitorie preferat de dumneavoastra.
- Pentru femei, este important sa aleaga hainele in functie de forma corpului lor. De multe ori aceasta este problema cu care se confrunta femeile in vestimentatia lor. Accentuarea curbelor si ascunderea zonelor cu probleme sunt aspecte importante indiferent de eveniment.
Aratati ingrijit!
Hainele facute la comanda ajuta intotdeauna la crearea unei imagini profesionale, insa sunt inutile atunci cand nu sunt ingrijite si arata ca si cum tocmai le-ati scos din mormanul de haine aruncat in dulap. Intotdeauna aveti grija ca hainele alese sunt curate inainte de interviu.
Odata alese hainele cu care veti merge la interviu, intotdeauna aveti grija ca ele sa fie calcate inainte sa va prezentati la intalnire. Atunci cand mergeti cu haine calcate si curate la un interviu, cu un aspect profesional, demonstrati ca va pasa de infatisarea dumneavoastra si de voi insiva. Daca nu aveti intotdeauna timp sa va calcati hainele, alegeti articole vestimentare din materiale care nu se sifoneaza asa usor.
Nu iesiti foarte tare in evidenta!
Ca o regula generala, ceea ce purtati nu ar trebui sa fie mai memorabil decat ceea ce spuneti la interviu. In unele situatii, de exemplu pentru un loc de munca in design, moda sau stilist, este deseori acceptabil – si in unele cazuri chiar de preferat – sa aveti o vestimentatie care sa iasa in evidenta, pentru a atrage atentia. Pentru toate celelalte situatii insa, patronii prefera ca angajatii lor sa se imbrace decent si simplu. Un costu negru sau albastru sunt pariuri sigure pentru un interviu, pentru ca e putin probabil sa iesiti in evidenta mult cu asa ceva.
Asta nu inseamna ca garderoba ta nu trebuie sa-ti reflecte totusi personalitatea! Prea multa culoare sau imprimeuri pot fi percepute ca fiind prea indraznete, in special pentru un interviu. Culorile neutre, pe de alta parte, sunt intotdeauna alegeri potrivite pentru un interviu, si pot fi asortate cu o cravata, colier sau o curea pentru o nota de personalitate.
Alegerea si purtarea unor astfel de accesorii pot transmite interlocutorului atentia voastra pentru detalii. Un angajator isi va aduce in mod sigur de un candidat care a purtat pantaloni din lana la interviu, dar il va angaja pe candidatul care a purtat costum negru cu o cravata din lana.
Un aspect decent!
Nu exista reguli universale pentru vestimentatia la serviciu, insa de obicei, se poate presupune ca un angajator nu vrea ca angajatii lui sa fie prea vulgar imbracati la locul de munca. Chiar de dinainte sa fiti angajati, un patron vrea sa stie ca aveti bun gust, sau ca macar aveti precautia sa acordati atentie garderobei, macar pana stiti exact care este codul vestimentar al companiei unde vreti sa lucrati.
Pentru barbati de exemplu, nu se preteaza ca o tinuta de interviu sa fie formata din blugi si/sau tricou. Asemenea tinuta este mai potrivita pentru o iesire la plaja decat la interviu de angajare.
Un interviu este sansa voastra de a arata angajatorului ca sunteti persoana cea mai potrivita pentru angajare, care are indemanarea, determinarea si profilul cerut de compania lui. Atunci cand va alegeti articolele de imbracaminte cu care mergeti la interviu, tineti minte ca scopul este acela de a a va demonstra bunul gust, atentia la detaliu, personalitatea, si totodata de a nu va eclipsa singuri calificarile, printr-o imbracaminte stridenta. Daca tineti cont de aceste sugestii, atunci puteti sa va faceti mai putine griji pentru ca camasa purtati la un interviu, si sa va concentrati atentia mai mult asupra raspunsurilor ce le dati, care va vor aduce jobul mult dorit!