Cum sa eviti cele mai frecvente greseli in scrierea unui CV

Cititi cu atentie urmatoarele greseli comun intalnite atunci cand se scrie un CV, si faceti tot posibilul sa le evitati in propriul vostru CV.
Lipsa de profesionalism
In primul si in primul rand, CV-ul dumneavoastra trebuie sa arate profesionist. Luati in considerare urmatoarele aspecte:
– Folosirea unor culori iesite din comun ( de exemplu albastru sau rosu) sau folosirea unor formate de hartie neobisnuite ( orice alt format in afara de cel clasic, A4 ) demonstreaza ca nu esti un candidat demn de luat in considerare. Vei vrea sa te evidentiezi prin continutul CV-ului, nu prin alegerea unor culori sau formate ale foii de hartie diferite fata de ceilalti. Foloseste cerneala neagra, pe coli de hartie A4 de preferat albe. Ai grija la marginile foii sa fie de cel putin 2 cm in fiecare parte.
– Chiar daca toata lumea o face, foloseste un format comun si general utilizat al CV-ului. La ora actuala, modelul european este cea mai buna alegere ce poti sa o faci.
– Fontul folosit ar trebui sa fie unul clasic, usor de descifrat si nu unul caligrafic. Ideea cea mai buna ar fi sa folosesti un singur font pentru tot CV-ul si o singura marime a acestuia ( ex: Times New Roman, 12px).
– Informatia din CV este bine sa fie prezentata in paragrafe scurte si usor de citit.
– Verificati intotdeauna daca nu sunt urme de cerneala sau alte pete pe CV.

Neglijenta
O singura greseala de tipar intr-un CV care poate parea organizat nu te poate neaparat dezavantaja, insa daca cv-ul tau este plin de greseli gramaticale sau ortografice, poti trimite un mesaj gresit angajatorilor, si anume ca nu acorzi destula atentie detaliilor.

Exprimarile complicate
Astfel de exprimari nu au ce cauta intr-un CV, si nici intr-o scrisoare de intentie. Si poate ceea ce tu consideri o exprimare elevata si complicata si posibil inteligenta, angajatorul poate sa aiba alta parere despre asta, ba chiar sa se amuze.

Irelevante si balbaieli in text
Oamenii care iti vor citi CV-ul vor fi interesati in primul rand de urmatorul lucru: daca pe baza la ceea ce citesc te poti dovedi un posibil candidat serios pentru pozitia oferita. Avand in vedere acest lucru, orice informatie care nu contribuie direct la lamurirea unor aspecte de baza din cariera ta, este irelevanta. De exemplu, daca ai o facultate absolvita, nu trebuie sa mentionezi liceul terminat. De asemenea, nu insista asupra pasiunilor si hobby-urilor.

Confuzii si folosirea jargonului
Un exemplu de confuzie poate fi atunci cand mentionezi o pozitie, o sarcina din cadrul unei alte companii, sau chiar un set de abrevieri pe care nimeni in afara de tine si fostii tai colegi le recunosc. Este de asemenea o lipsa de claritate si omisiunea responsabilitatilor avute la ultimul job, numarul de oameni pe care i-ai supervizat (daca a fost cazul), dimensiunea bugetului de care dispuneai, etc.

Denaturarea
Nu incerca sa minti pentru a infrumuseta CV-ul. Desigur, poti sa ai grija sa nu incluzi prea multe detalii care sa te avantajeze, insa riscul sa fie descoperita incercarea ta de frauda depaseste cu mult beneficiile unei astfel de practici, mai ales cand vine vorba de cursuri de specializare specifice, sau alte acreditari sau titluri.

Daca la ultimul tau loc de munca nu ai fost director, nu te autoproclama cu un titlu pompos bazandu-te pe ideea ca fostul tau angajator nu mai exista. Daca, in procesul de verificare al referintelor tale un angajator descopera ca ai denaturat adevarul si ai mintit despre experienta ta profesionala, credibilitatea ta poate avea enorm de suferit si poti pierde o sansa la un post bun. De asemenea, daca angajatorul descopera ca ai mintit in CV dupa ce te-a angajat, poti pierde postul pentru care te-ai luptat. Te poti trezi in situatia in care, pe baza “calificarilor” tale false sa primesti sarcini sau responsabilitati care sa te depaseasca.

Detalii confuze
Este nevoie sa faci mai mult decat sa iti descrii responsabilitatile avute la locurile de munca anterioare. Ce ai avut de facut este important intr-adevar. Insa mai important pentru un angajator sunt urmarile la ceea ce ai facut – realizarile tale profesionale.

Fraze lungi
Acest aspect nu tine neaparat de cat de lung este CV-ul in sine – nu conteaza ca are o singura pagina sau doua pagini. Frazele lungi sunt de evitat atunci cand incerci sa iti descrii experienta profesionala de exemplu – nu fi victima ideii ca o sarcina comuna si obisnuita pare mai importanta daca folosesti fraze lungi si un limbaj pompos.

Lipsa obiectivitatii
Opinia ta personala asupra motivelor pentru care un proiect la care ai participat nu s-a realizat conteaza mai putin si nu prea are ce cauta intr-un CV. Pastreaza-ti opiniile si parerile personale pentru tine, oricat de bine argumentate ar fi. Incearca sa ramai obiectiv chiar daca vorbesti despre cariera ta.

Informatii personale
In afara de informatiile personale – numele, adresa si numarul de telefon – nu include alte informatii din viata ta personale. Incearca sa nu mentionezi varsta ta, inaltimea, greutatea, culoarea ochilor, din ce rasa e cainele tau, daca esti casatorit sau nu, numarul copiilor tai, detalii despre sanatatea ta, sau cate flotari poti sa faci. Nu vorbi foarte mult nici despre hobby-urile tale. Un angajator care petrece cateva zeci de secunde citind ce ai scris in mod sigur nu va tine cont de aceste informatii.

• Limbajul specific resurselor umane
Cele mai bune CV-uri sunt scrise folosind un limbaj simplu si clar. Intr-adevar, stilul textului folosit in CV-ul tau este bine sa fie caracteristic oamenilor de afaceri, dar ar trebui sa eviti argoul sau cuvinte noi, la moda. Fi la fel de precaut insa si in folosirea termenilor specifici jargonului de afaceri : de exemplu la folosirea unor expresii ca “ asistat in facilitarea …”.