Cateva lucruri esentiale pentru scrierea unei scrisori de intentie

In cazul in care ai uitat, sau nu ai stiut niciodata, cum sa scrii o scrisoare de intentie, atunci urmatorul articol este pentru tine. Vom prezenta in cele ce urmeaza fiecare sectiune dintr-o scrisoare de intentie, explicand ce trebuie sa scrii in fiecare parte a scrisorii.

1. Informatiile de contact

Adresa, numarul de telefon, adresa de e-mail apar prima data pe o scrisoare de intentie. Poti plasa aceste informatii in partea de sus a paginii (dupa modelul nord American) sau le poti plasa in partea de jos a paginii, in stanga.

Va puteti alege unde va scrieti numele in cadrul scrisorii de intentie. Puteti trece numele (de preferat cu un font putin mai mare decat restul textului) fie chiar deasupra adresei, fie imediat sub semnatura dumneavoastra pe scrisoarea de intentie. Nu-l treceti insa in ambele locuri.

2. Data si adresa destinatarului
Plasati data cu doua linii mai jos de informatiile de contact furnizate de dumneavoastra. Adresa destinatarului o puteti trece in partea de sus din dreapta a scrisorii. Aliniat cu aceasta informatie puteti trece si numele destinatarului (cu adresarea formala folosita de obicei: domnule/doamna), urmat de numele companiei, pe linia urmatoare, pentru ca mai apoi pe urmatoarele linii sa treceti adresa companiei. Daca cunoasteti pozitia in companie a celui ce stiti ca va citi scrisoarea, includeti aceasta informatie pe linia unde treceti numele destinatarului sau pe linia de dupa aceasta.

3. Salutul
Salutul tau din scrisoare spune “buna” in forma “Draga persoana ce ma va angaja”. Este asemenea unui contact vizual care stabileste o conexiune intre doi interlocutori si preceda un dialog. Incercati sa aflati numele persoanei care se ocupa de recrutari si implicit si de scrisoarea si CV-ul vostru si adresati-va direct. Nu numai ca o persoana apreciaza sa

4. Introducerea
Introducerea ar trebui sa capteze imediat atentia cititorului. Ca si primul paragraf din scrisoarea de intentie, introducerea apeleaza la curiozitatea cititorului, starnind interesul acestuia pentru continuarea lecturii. Introducerea spune subtil: “citeste-ma!”, si totodata contine si scopul scrisorii.
De-a lungul anilor au fost impuse mai multe reguli pentru inceperea scrisorii de intentie. Unele reguli spun sa nu folosesti exprimarea: “EU…”. Alte reguli ne sfatuiesc sa socam prin valoare si creativitate, insa aceasta tehnica este una riscanta pentru unii. Cea mai importanta regula insa, este cea mentionata mai sus, si anume aceea de a capta atentia cititorului. Ce anume cauta un angajator la posibilii angajati, iar tu i-ai putea oferi?

5. Cuprinsul
Cuprinsul scrisorii tale furnizeaza informatii despre tine pe care angajatorul ar trebui sa le afle: aptitudini, realizari si declaratii despre performantele profesionale din trecut. Aceste informatii pot mari interesul cititorului si iti pot creste sansele de angajare. Decat in cazul in care folosesti scrisoarea de intentie ca unica metoda de aplicare pentru un job (nu ai CV atasat) cuprinsul scrisorii nu ar trebui sa fie mai lung de 6 paragrafe cu lungimi normale, de 4-5 randuri.
Cuprinsul ar trebui sa includa o scurta descriere a experientei tale, relevanta pentru postul la care aplici. Totusi, aceasta informatie se poate lua si din CV, deci nu pune accentul pe aceasta informatie. Atentie insa sa nici nu o excluzi din scrisoare! Este un punct cheie al scrisorii, si fara aceasta angajatorul s-ar putea sa nici nu se mai oboseasca cu CV-ul tau.

Informatia pe care o dai in continutul scrisorii ar trebui sa ofere cititorului date concrete despre ceea ce ai putea tu sa oferi companiei care ofera postul. Asigura-te ca aceste informatii sunt incitante si ca angajatorul va fi interesat de ceea ce va citi si ca va va suna.

6. Concluzia
Ultima parte a scrisorii ar trebui sa indemne cititorul scrisorii la actiune. Ar trebui sa incite angajatorul sa ia telefonul si sa te sune ca sa programeze un interviu.

Aceasta incitare se poate face printr-o formulare simpla si sincera de genul: “ Multumesc pentru consideratia dumneavoastra si pentru timpul acordat.”. Precizati intotdeauna in scrisoare ca doriti o confirmare a faptului ca aplicatia dumneavoastra a fost primita si un cadru in timp pentru care sunteti disponibili pentru interviu. Acest lucru va arata cititorului ca sunteti determinati sa actionati. Mai mult de atat, puteti suna voi pentru confirmare ca aplicatia a ajuns in mainile cui trebuie. Daca faceti acest lucru, cu siguranta cineva va raspunde la telefon – iar daca vestile nu sunt bune, macar nu ati stat asteptand langa telefon un apel care probabil nu ar fi venit niciodata.

7. Formula de incheiere si semnatura
Formula de incheiere spune: ”La revedere”. Este asemeni unei strangeri de mana inainte sa plecati, sincera si calda si care promite o revedere. “Cu sinceritate” si “Al dumneavoastra” sunt populare de asemenea, dar optiuni mai bune pot fi folosirea expresiilor “Cele mai bune urari”, “Cele mai calde urari” sau chiar “Cu sinceritate, al dumneavoastra”. Nu uitati virgula dupa aceasta expresie!

De asemenea, nu uitati sa va semnati. Daca numele vostru nu apare in sectiunea unde ati trecut datele de contact, scrieti numele vostru inainte de semnatura, de preferat lasand cateva randuri libere intre formula de incheiere si numele vostru, pentru a fi cat mai vizibil.

Daca stiti ca nu aveti un scris frumos si eligibil, incercati totusi sa scrieti cat mai eligibil. Orice angajator prefera sa fie capabil sa poata citi ce a scris cineva de mana, in loc sa trebuiasca sa interpreteze.

Dupa ce ati incheiat scrisoarea, pe ultima linie ar trebui sa precizati documentele atasate scrisorii. Indicati tot ceea ce trimiteti cu scrisoarea de intentie, de exemplu CV-ul sau portofoliul (daca e cazul). Aceasta linie ar trebui sa fie ultima din scrisoare.