5 sfaturi pentru scrierea unui CV mai bun

Prima data vestile bune: nu trebui sa fi un mare scriitor ca sa compui un CV solid, bine organizat, profesional si cu aspect placut. Tot ceea ce iti trebuie este sa ai abilitatea de a te exprima cat mai corect si mai clar si o intelegere de baza asupra modului de organizare si a ceea ce trebuie sa contina un CV.

In mediul actual unde comunicarea electronica predomina, a devenit un avantaj important sa ai cunostine minime de gramatica, punctuatie si folosirea corecta a cuvintelor si altele. Daca iti lipseste increderea ca ai cunostine solide in aceste domenii, poti apela oricand la cursuri on-line sau la alte forme de pregatire profesionala.

Acum vestile mai putin bune. Poti sa uiti de majoritatea regulilor invatate in scoala pentru scrierea unui eseu sau a unei compuneri. Aceste principii sunt bune, insa nu se aplica scrierii unui curriculum vitae. CV-urile sunt documente de “afaceri”. Ele urmeaza anumite reguli nescrise in lumea profesionala, insa nerecunoscute de lingvisti sau mediu academic.
In cele ce urmeaza va prezentam 5 principii simple care se aplica scrierii unui CV. Aceste principii se pot dovedi utile atunci cand incepeti sa scrieti un CV, mai ales atunci cand va descrieti experienta profesionala:

1. Evita folosirea pronumelui personal, persoana intai.
Pronumele “EU” nu are ce cauta intr-un CV, si asta pentru un motiv bine intemeiat: in mod evient, despre cine altcineva sa vorbeasca CV-ul tau daca nu despre tine?

In loc sa folositi o exprimare de genul:
“Eu am demonstrat profesionalism, tact si diplomatie atunci cand am lucrat cu clientii nostri in situatii extreme.”

puteti folosi:
“Am demonstrat profesionalism, tact si diplomatie atunci cand am lucrat cu clientii nostri in situatii extreme.”

Sau in loc de:
“Eu am condus un departament responsabil de supravegherea si organizarea protectiei si securitatii in munca.”

scrieti:
“Am condus un departament responsabil de supravegherea si organizarea protectiei si securitatii in munca.”

Observati ca fiecare fraza din cele exemplificate mai sus incep cu un verb de actiune. Aceasta practica poate nu este una acceptata in scoala sau literatura, dar este o practica acceptata si des intalnita, si chiar recomandata a fi folosita in scrierea unui CV.

2. Foloseste propozitii scurte si nu iti face griji pentru fragmentarea textului
In scrierea CV-urilor se folosesc exprimari scurte si concise. Aceste exprimari nu ar trebui sa fie in mod neaparat fraze; in general se incearca evitarea folosirii conjuctiilor si, sau, si altele asemanatoare.

In loc sa scrieti:
“Am petrecut trei ani lucrand pe proiecte mari, atat ca initiator al unor idei cat si executant al altora, demonstrand ca am capacitatea de a organiza, eficient, atat resurse umane cat logistice.”

Puteti scrie:
“Am petrecut trei ani lucrand pe proiecte mari. Am fost initiator al unor idei, dar si executant al altora. Am demonstrat capacitatea de a organiza eficient resurse umane si logistice.”

In loc sa scrieti:
“Am fost implicat in crearea si implementarea unor rapoarte statistice pentru un spital mare, ce au necesitat folosirea pachetului Microsoft Office pentru analiza datelor, generarea rapoartelor, dat si pentru crearea unei baze de date pentru a monitoriza vizitele pacientilor.”

scrieti:
“Am creat si implementat rapoarte statistice pentru un spital mare. Am analizat datele folosind pachetul software Microsoft Office. Am creat o baza de date pentru a monitoriza vizitele pacientilor.”

sau puteti incercat o formatare a textului ca si mai jos:
• “Am creat si implementat rapoarte statistice pentru un spital mare. “
• “Am analizat datele folosind pachetul Microsoft Office. “
• “Am creat o baza de date pentru a monitoriza vizitele pacientilor.”

3. Folositi cuvinte simple, nu exprimari savante si elaborate
Nu va lasati pacaliti de mitul ca daca veti folosi exprimari elaborate si complexe, cititorul CV-ului va fi mai impresionat de inteligenta voastra. Mentineti lucrurile simple. Nu folositi in exces adjective. Fiti atenti in special la constructiile gramaticale care se creaza folosind un verb asociat cu mai multe substantive si care devin parte dintr-o fraza voluminoasa care putea fi exprimata si mai concis. Vezi cateva exemple  mai jos:

Demarat rezolvarea problemelor de = Rezolvat
Implicat in operarea = Operat
Oferit asistenta in facilitatea unor = Ajutat facilitarea

4. Folositi o formatare cu buline sau numerotari doar atunci cand e oportun
De obicei avem de ales atunci cand ne scriem CV-ul intre a folosi o insiruire de fraze scurte si la subiect, grupate in paragrafe sau folosirea unor propozitii marcate cu bulina, litera sau numar, fiecare pe randul sau. Exista argumente pro si contra pentru fiecare dintre aceste optiuni, si cea mai buna metoda de alegere a uneia sau alteia din aceste optiuni este aceea de a lua o decizie pe baza cantitatii de informatie ce doriti sa o includeti in CV.

Informatia formatata in propozitii numerotate sau marcate cu buline este mai usor de citit si tinde sa fie mai eligibila decat informatia grupata intr-un singur paragraf. Dar dezavantajul acestei formatari este acela ca fiecare propozitie ocupa o linie, deci informatia ocupa mai mult spatiu. Cea mai sigura cale de urmat este sa incercat sa combinati aceste doua metode de formatare a textului.

5. Incepeti cu informatii generale apoi treceti la informatii specifice
Incepeti formularile cu exprimari generale pentru ca mai apoi sa treceti la exprimari mai specifice.

In loc sa scrieti:

“Am supervizat o echipa de cinci oameni intr-un mic atelier de tamplarie. Am fost responsabil cu toate activitatile de productie si cu suportul tehnic in acest atelier. Am solutionat disputele aparute intre membrii echipei atunci cand a fost cazul.” (observati ca ultimele propozitii sunt mai generale decat prima)

incercati sa scrieti:

“Am fost responsabil cu toate activitatile de productie si tehnice intr-un atelier de tamplarie. Am supervizat o echipa de cinci oameni in acest atelier. Am solutionat disputele aparute intre membrii echipei de cate ori a fost cazul.