15 mituri despre scrisoarea de intentie
Scrisoarea ta de intentie poate fi prima impresie despre tine a unui angajator. Daca vrei sa ai success in cautarea unui job, vei vrea sa stii cum sa primesti un feedback pozitiv cu aceasta scrisoare, in timp ce poti evita cele mai des intalnite greseli.
Daca alegi sa crezi intr-unul din miturile de mai jos, poti sa ratezi sansa de a avea un interviu reusit:
- Pentru un interviu este suficent sa trimiti numai un CV fara o scrisoare de intentie. Fals! In afara cazului in care iti place sa trimiti CV-ul in cosul de gunoi al angajatorului, asigura-te ca atunci cand aplici pentru un loc de munca, ai si o scrisoare de intentie atasata CV-ului.
- Scrisoarea de intentie sintetizeaza CV-ul. Fals! Scrisoarea ta de intentie ar trebui sa reprezinte o completare pentru CV – ar trebui sa sublinieze care sunt punctele tale forte si sa enumere lucruri despre tine care in mod normal nu le treci in CV insa pot face diferenta intre tine si alt candidat apropiat ca valoare de tine atunci cand vine vorba de ales candidatul potrivit pentru acel job.
- Scrisoarea de intentie reprezinta doar o introducere pentru CV. Fals! Aceasta scrisoare este mai mult decat o simpla introducere a CV-ului. Scrisoarea de intentie reprezinta, intr-o ultima instanta, o forta in sine, o forta capabila sa ispiteasca cititorul sa parcurga CV-ul tau. Unii angajatori cred ca aceste scrisori de intentie sunt mai importante decat CV-urile atunci cand fac selectii de candidate la un interviu. Daca scrisoare de intentie nu creeaza o imagine buna si completa asupra persoanei tale, s-ar putea sa nu ajungi sa cunosti pe cel care te-ar fi putut angaja.
- Poti sa folosesti o exprimare generica de genul: “Draga Domnule/Doamna” . Fals! Intereseaza-te din timp asupra companiei pentru care aplici si asupra persoanei care iti va lua interviul. Verifica de doua ori gramatica si semnele de punctuatie, precum si denumirile corecte. Atunci cand nu stii exact cine iti va lua interviul si trebui sa te bazezi pe o formulare generica de tipul: “Draga domnule/doamna”, aceasta formulare este intr-adevar la fel de buna ca oricare alta. Este insa de preferat sa ai mai multe detalii si sa folosesti o exprimare directa. Evita insa sa faci presupuneri si sa presupui de exemplu ca acea persoana care va citi scrisoarea este un barbat.
- Scrisoarea de intentie trebuie sa fie scurta, de cateva paragrafe. Fals! Cat e de lunga aceasta scrisoare ar trebui sa depinda numai si numai de ideile pe care vrei tu sa le transmiti. Este o practica general acceptata insa ca atunci cand scrisoarea de intentie insoteste un CV sa aiba maxim o pagina cu unu pana la sase paragrafe; atunci cand scrisoarea de intentie se trimite fara un CV, aceasta ar trebui sa fie de maxim 2-3 pagini.
- O scrisoare de intentie scrisa de mana este mai buna, e mai personala. Fals! Atunci cand vede asa ceva, un angajator poate sa presupuna ca nu stii sa folosesti un program de editare pe calculator (lucru destul de important in ziua de astazi in multe situatii) sau pur si simplu poate sa nu iti inteleaga scrisul. Daca un angajator are nevoie sa iti vada scrisul de mana pentru a te angaja, iti va cere o mostra la interviu. Singurul scris de mana ce ar trebui sa apara pe scrisoare de intentie este semnatura ta la sfarsitul acesteia, in cerneala neagra sau albastra.
- CV-ul si contactul direct cu angajatorul sunt infinit mai importante decat scrisorile de intentie. Fals! Ai nevoie de toate optiunile disponibile atunci cand cauti un loc de munca. Aceste resurse includ, pe langa CV, si aplicatia directa prin scrisoare de intentie precum si initierea unui contact direct cu angajatorul. Niciuna din aceste resurse nu este insa mai putin importanta decat celelalte.
- Oricine poate gasi un loc de munca – Daca scrisoarea nu te ajuta in gasirea unui loc de munca, atunci scrisoarea e de vina. Fals! Materialele tale de marketing – scrisoarea de intentie si CV-ul – pot deveni foarte usor un subiect de stress atunci cand iti cauti un loc de munca. Ca urmare, sa dai vina pe aceste unelte este convenabil. Prin urmare, cei care cauta un job de multe ori ajung sa creada ca atunci cand CV-ul si scrisoare de intentie sunt cat mai bune, celelalte etape ale cautarii unui job se vor desfasura fara probleme. Adevarul este ca fiecare etapa trebuie tratata cu seriozitate si atentie.
- Scrisoarea de intentie iti va aduce un loc de munca. Fals! Ca sa reusesti sa iti gasesti un job, ai nevoie de o strategie pentru a gasi cele mai bune pozitii si un CV bine facut, langa o scrisoare de intentie la fel de reusita. In plus, vei avea nevoie de bune aptitudini de comunicare si de marketing, calitatile cerute de pozitia pentru care aplici, precum si referintele potrivite. Suma acestor lucruri este cea care iti va aduce postul dorit.
- Scrisoarea de intentie este sansa ta de a vorbi despre viata si sentimentele tale. Fals! CV-ul vorbeste despre tine; scrisoarea ta de intentie vorbeste despre angajatorul tau si despre cum poate el beneficia de pe urma angajarii tale in compania sa. Descrie si evidentiaza in scrisoare calitati ale tale care te situeaza pe o pozitie superioara in raport cu ceilalti candidati.
- Scrisoare de intentie ar trebui sa cuprina si asteptari salariale. Fals! Pastreaza discutia despre salar pentru interviu. Poti fi eliminat foarte usor din cauza ca incluzi aceasta informatie in scrisoare, din simplul motiv ca ai cerinte prea mari sau chiar prea mici. Nu trece asa ceva in scrisoare. Daca ti se cere specific sa incluzi acest lucru, scrie doar ca asteptarile tale salariale sunt negociabile si ca esti mai mult decat dispus sa negociezi acest subiect la un interviu.
- Dupa ce trimiti CV-ul si scrisoarea de intentie, mingea e in terenul angajatorului. Fals! Nu conteaza cat de grozav esti tu, majoritatea angajatorilor nu au timp pentru te recruta neaparat pe tine decat daca chiar au nevoie de un om ca tine urgent. Daca nu primesti o confirmare ca aplicatia ta pentru jobul respectiv a fost primita, poti trimite un e-mail sau chiar sa suni pentru a confirma acest lucru.
- Trimiterea scrisorii de intentie printr-un curier poate fi un avantaj. Fals! In afara cazului cand timpul este esential, pastreaza-ti banii. Orice persoana careia ii pasa de modul in care ai realizat tu aplicatia pentru pozitia dorita nu are de obicei autoritatea de a te selecta pe tine. E-mailurile sunt de obicei filtrate de oamenii companiei pana ajung la persoana care face recrutarile. Pana si un plic care te poate costa mai mult decat o masa este putin probabil sa ajunga in mana recruiter-ului. Totusi, in unele cazuri, e-mailurile si faxurile pot ajunge direct la persoana responsabila de angajari.
- Atunci cand aplici pentru un post prin posta, foloseste un plic standard de birou. Fals! In ziua de astazi, documentele sunt de multe ori scanate si memorate intr-un computer. Folosirea unui format A4 clasic pentru hartie si a unui plic care sa-ti permita sa trimiti aplicatia fara sa indoi hartia este cea mai fiabila optiune. Dungile create de impaturirea aplicatiei creeaza umbre neplacute pe imaginea scanata. Prin folosirea unui plic A4, ai un avantaj fata de ceilalti candidati care aplica tot prin corespondenta, insa nu stiu ca hartia folosita pentru CV si scrisoare de intentie ar trebui sa fie intr-un format usor de scanat.
- Calitatea hartiei iti poate oferi un avantaj sau dezavantaj major. Fals! Si adevarat! Pentru o persoana, calitatea hartiei de pe care citeste poate conta. Daca aplicatia ta ( cv-ul si scrisoarea de intentie) vor ajunge sa fie scanate, pentru un calculator nu conteaza calitatea hartiei folosite. Evita totusi hartia lucioasa sau aspra, de vreme ce aceste hartii sunt mai dificil de scanat. Foloseste formatul clasic A4 si evita hartia colorata.